Ünlü İtalyan ressam ve heykeltraş Leonarda da Vinci’nin 1500’lü yıllarda yaptığı “Salvator Mundi” (Dünyanın kurtarıcısı) adlı Hz. İsa tablosunun sırrı aydınlanıyor. Yıllardır nerede olduğuna ilişkin spekülasyonlar üretilen tablo, İsviçre’de ortaya çıktı.
2017 yılında New York’tda Christie’s adlı firma tarafından açık artırmaya çıkartılan ve 100 milyon Euro değer biçilen tablo, 406 milyon Euro’ya Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından satın alınmıştı.
NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYORDU
Tablo en son 2019’da Fransa’nın Louvre Müzesi’nde görülmüş, sonra geri çekilmişti. İşte bu tablonun Suudi Arabistan’da, lüks bir yatta ya da sarayda olduğu yönündeki iddialar aydınlatıldı.
Mona Lisa’nın portresi kadar değerli olan tablonun İsviçre’nin Cenevre Kenti’ndeki gümrüksüz bir depoda tutulduğu öğrenildi.
Tablo için gümrükten çekilmediği için vergi ödenmiyor sadece kiralama bedeli ödeniyor. Aynı zamanda nemden, sıcaktan veya aşırı iklim koşullarından korunuyor.
İLK SATAN SADECE BİN 175 DOLAR ALDI
İlk satışa çıktığında ABD’de, bin 175 dolara satılan tablo için şimdi Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, Louvre benzeri bir müze inşa edilmek istendiği belirtiliyor.
Tablo, kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından 2011 yılında Londra’daki National Gallery’de bir sergide sunuldu ve katalogda Leonardo da Vinci’ye atfedildi.
Ancak sanat dünyasında bu konuda ciddi şüpheler var. Birçoğu, tablonun Mona Lisa ile karşılaştırıldığında düşük kalitesinin, büyük ölçüde sanatçının öğrencileri veya başka bir sanatçı tarafından yapıldığına işaret ettiğine inanıyor.